Haberler

Mercan Kimya Türkiye’de İlk Defa Hydrowax 88 Üretiyor

37 yıldır kimya sektöründe hizmet veren Mercan Kimya, cam elyaf ve taşyünü imalatında kullanılan Hydrowax 88 maddesi ve türevlerinin üretiminde dünya devi olan Sasol ile anlaşma yaptı. Hydrowax 88 ve türevleri konusunda yurt dışına bağımlı olan Türkiye’nin ham madde ihtiyacını Sasol markasıyla Mercan Kimya karşılayacak.
Mercan Kimya kısa sürede üretime geçerek Türkiye’nin yıllık ihtiyacı olan 3 bin ton Hydrowax 88 ve türevi maddenin üretimini yapacak.
Yapılan anlaşma ve üretim hakkında bilgi veren Mercan Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Okay Salgar, "Biz bu maddeyi kendi ülkemizde üreteceğiz. Bu Türkiye’ye ihracat anlamında katma değer getirecek ve ithalatı da önleyecek. Türkiye bu maddeye yılda 7 milyon euro ödüyor ancak bundan sonra biz üreteceğiz ve dışa bağımlılıktan kurtulacağız. Türkiye ve daha da önemlisi Denizli’de üretmekten dolayı mutluyuz. Bu ürün Türkiye’de ilk defa bizim tarafımızdan üretildi. Biz teknik ekibimizle ve Alman partnerlerimizle bunu başlatıyoruz" dedi.
Cam elyafı kimyasalları ve taşyünü kimyasalları üretmenin Türkiye’de ciddi miktarda ithalatı önleyici olacağını belirten Salgar, "Sadece iç piyasaya değil, yurt dışına da bu maddeleri ihraç edeceğiz. Bunu dünya devi Sasol firmasıyla yapacağız. Parafin, likit parafin, vazelin üreten Mercan Kimya, ürünlerini iç piyasada ve 35 ülkeye satıyor. Hydrowax 88 ve türevlerinin üretimi ile Türkiye’de döviz çıkışı engelleneceği gibi yurt dışına da ihracat yapılarak ülkeye döviz kazandırılacak." diye konuştu.

YILDA 3 BİN TON ÜRETİLECEK

 
İlk etapta 500 ton üretim yapacaklarını ifade eden Salgar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunu belli aralıklarla 3 bin tona kadar çıkaracağız. Türkiye pazarı bu kadar zaten. Önümüzdeki aylarda Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetlere de ihracat yapacağız. Bu maddeden 7 milyon euroluk ürün ithal ediliyor. Biz bunu engellediğimiz gibi bir de ihracata katkıda bulunacağız."
Sasol Firma Yetkilisi Thomas Haas da Türkiye’de Mercan Kimya ile üretim yapacaklarını ifade ederek, "Sasol firması olarak Türkiye’de yaptığımız araştırmalar neticesinde Mercan Kimya ile Hydrowax 88 ve türevi madde üretimini yapabileceğimizi kararlaştırdık. Artık Hydrowax 88 ve türevi maddelerin üretimini Türkiye’de yapacağız" dedi.

GÜVENİLİR ÇÖZÜMLER